Vandkefir – how to?

KefirMalene fra Paleolivet sendte mig en omgang vandkefir-gryn for nogle uger siden. De har været super flittige og har formeret sig i en sådan grad at jeg både har afsat en portion til min mor og lagt en portion gryn i fryseren. Det kan de eftersigende godt klare, nemlig.
Hvad jeg glemte at give min mor var en guide til hvordan man brygger. Så til hende og andre nysgerrige “fermenteringsmennesker-to-be” følger herunder lidt om hvordan man kan gøre det:
 • Jeg blander 100g vandkefir-gryn, 75g økologisk rørsukker, 2 tørrede økologiske abrikoser sammen med 1liter vand fra vandhanen i et patentglas.
 • Sætter låget på og stiller glasset på køkkenbordet eller i et køkkenskab – jeg har i øvrigt en skraldespandspose udenom glasset, hvis nu jeg skulle være så uheldig at glasset springer.
 • Det gør det helt sikkert ikke, for jeg pifter glasset, ved at åbne låget, morgen og aften.
 • Jeg lader kefiren passe sig selv i ca. 4 døgn, men jeg smager på efter 2-3 dage – en gang om dagen.
 • Når kefiren smager syrligt-sødt og let eddikeagtigt er det klar til at drikke – fyldt med de sunde probiotiske bakterier.
 • Kefiren kan drikkes med det samme, eller sættes over til 2. fermentering. Det gøres ved at si grynene fra væsken med en plastik si som den grønne ovenfor. Grynene må helst ikke komme i kontakt med metal.
 • Væsken hældes på tætsluttende flasker. Jeg bruger to rensede og skoldede tomat-passata flasker fra Urtekram. Jeg kommer en eller anden form for frugt i og deler væsken i de to flasker.
 • Jeg lader flaskerne stå et døgn på køkkenbordet (så kommer der virkelig mange bobler i) og sætter dem derefter i køleskabet og begynder at drikke af dem.
 • Husk fortsat at pifte flaskerne morgen og aften.
 • Jeg har læst et sted at det er en god idé at starte ud med at drikke en lille mængde kefir, så jeg startede med et halvt glas om morgenen og har nu udvidet til et halvt glas om aftenen også.
 • Når jeg sætter kefiren over til 2. fermentering og har siet grynene fra, så sætter dem med det samme over til en ny omgang i samme patentglas som jeg bare lige har skyllet.

2. fermenteringen er ikke nødvendig, men giver en god smag og mere brus. Jeg har tilsat en lille håndfuld økologiske frosne hindbær (jeg skoldede dem lige med kogende vand først) i en portion. Jeg har prøvet ingefær i skiver, økologisk citronskal og 1 dl æblemost i en anden portion. Det bliver generelt rigtig vellykket – endda så vellykket at min kæreste vil drikke med.


Hvordan får man så fat i de gryn der? Jeg kan anbefale at kigge forbi Facebook-gruppen om Kefir og Kombucha. Her kan du ofte, mod at betale porto, finde rare mennesker, der vil sende en portion din vej. Sådan fik jeg mine.

Måske disse indlæg også er noget for dig?

Del dine tanker her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *