Surdejsboller, der ikke skal æltes!
I dag får du en opskrift på nogle supernemme og velsmagende surdejsboller. Hvis din surdej (som du satte over i mandags, right?) er sur på fredag, så kan du passende sætte dejen over fredag aften og bage boller lørdag morgen. Du får opskriften allerede i dag, så du er godt forberedt.
Hvordan ved du om surdejen er klar til brug? Du dufter til den og den dufter af mørk øl og du smager på den og den smager .. surt. Nemt!
Opskriften stammer fra denne blog, men jeg har ændret lidt og undlader fx gær. Jeg har bagt bollerne mange gange efterhånden – og i mange forskellige varianter alt efter hvilke kerner og meltyper jeg har haft hjemme. Nogle gange er de blevet meget flade, andre gange mere kompakte – men alle gange meget velsmagende og med fine lufthuller.
Du kan skifte meltyper som du vil – men lad en fin meltype som hvede eller spelt udgøre størstedelen af det tilsatte mel. Inden jeg skal bruge af min surdej gør jeg altid det, at jeg lige “opfrisker den”. Det betyder at jeg om morgenen eller ca. 6 timer inden, at fordejen skal laves, tilsætter 1,1 dl vand og 18g hvedemel og 18g rugmel. Det giver en surdej fuld af fine bobler, når jeg skal bruge den.
(6 boller)
Du skal bruge:
1,5 dl surdej
1,5 dl vand
1 tsk flagesalt med top (en tsk. hvis du bruger anden salt)
1 dl økologiske solsikkekerner (eller andre kerner)
2 dl økologisk speltmel (eller hvede)
1,5 dl økologisk rugmel (eller anden mel)
1 dl økologisk hvedemel (eller anden mel)
Fremgangsmåde:
Bland vand, surdej og salt i en skål og rør mel og kerner i. Tilsæt melet lidt ad gangen – måske du ikke skal bruge det hele. Dejen skal være som meget tyk grød – så den kan ikke æltes og skal heller ikke.
Dæk skålen med film og et rent viskestykke og lad skålen stå på køkkenbordet natten over (eller minimum 10 timer).
Næste morgen tænder du ovnen på 250grader (alm ovn) og stiller et ovnfast fad, med lidt vand i, i bunden af ovnen. Det giver god skorpe på bollerne.
Når ovnen er varm fordeler du dejen i 6 klatter/boller, med to skeer, på en bageplade. Pensler med lidt vand og sætter pladen i ovnen, hvor fadet med vand stadig står i bunden.
Bag bollerne 10min ved 250grader og skru så ned til 225grader og bag i yderligere 10minutter.
Tag bollerne ud af ovnen. Lyder det hult når du banker på bunden, er de færdige.
Husk at tilføje nyt mel og vand til din surdej på bordet som beskrevet her.
[…] Så start i dag – se HER hvordan. Det tager kun en lille uges tid, så er du klar til at bage surdejsboller og lækkert […]
[…] kage, planlægger jeg at bage en omgang surdejsboller (DISSE, der ikke skal æltes), fordi min surdej både er vildt boblende og voldsomt velduftende i […]
[…] Augustas fødselsdag igår lavede jeg mine surdejsboller. De blev mere vellykkede end længe, så snart kommer der en opdateret version på bloggen. […]
[…] morgenbrød. Bollerne blev endda rigtigrigtig gode. Jeg har forfinet min oprindelige opskrift (æltefrie surdejsboller) og den opdaterede opskrift får du i […]