Surdej for dummies: Start i dag..

surdej..og bag lækre surdejsboller på lørdag – ægte slowfood!

Jeg prøver at minimere mit brødindtag til hverdag. Det giver nemlig plads til flere grøntsager og de er unægteligt sundere. Når der skal brød i min mave, så skal det helst være virkelig godt økologisk bagværk – og det er overraskende nemt at opnå med en surdej på køkkenbordet. For at gøre det ekstra nemt har jeg en surdej, der både kan klare morgenboller og rugbrød. Easy peasy!

For nogle år siden prøvede jeg at starte en surdej op. Det var før LCHF-tiden. Surdejen var en krævende lille bandit, hvor man skulle tage surdej fra og spæde op med nyt mel og vand HVER eneste dag ind til den lugtede surt. Min kom aldrig til at lugte rigtigt og endte i sådan en skarp acetone-neglelakfjerner-badr-lugt. Sådan er det ikke med denne. Den kræver kun at du rør i den morgen og aften med en ren ske og så kommer den til at dufte dejligt af mørk øl.

Jeg startede min surdej ud fra en opskrift hos Cathrinebrandt.dk – en virkelig dejlig brødblog i øvrigt. Min surdej har vist sig at være enormt taknemmelig og har endda overlevet et par dage hvor jeg har glemt at røre – og også en mindre vinterferie i køleskabet. For det meste har den bare stået på køkkenbordet i de to måneder jeg har haft den.

 

Du skal bruge:

1 lille patentglas

3dl koldt vand

50g økologisk hvedemel

25g økologisk rugmel

25g økologisk grahamsmel (eller speltmel)

 

Fremgangsmåde:

Pisk ingredienserne godt sammen i en skål – undgå klumper. Hæld melmassen i et skoldet patentglas og sæt glasset på køkkenbordet. “Flap” låget ned over glasset, men luk det ikke da surdejen skal kunne ånde.

Rør nu i surdejen (og kom helt i bund) med en ren ske morgen og aften. Det er helt normalt at surdejen skiller. Cathrinebrandt.dk skriver at der kan gå op til 10dage før surdejen er klar, men for mig gik der kun 4-5dage.

 

Når du bruger af surdejen..

..skal den friskes op med nyt mel og vand. For hver ene dl. surdej du bruger, skal surdejen på køkkenbordet friskes op med 0,75dl vand, 12g hvedemel, 6g rugmel og 6g grahamsmel. Jeg hælder det hele i glasset og sørger for at piske klumperne ud – men det er nemmere at blande nyt vand og mel i en skål for sig og så røre det i surdejen efterfølgende.

(Jeg har haft held med at blande lidt rundt, så den ind i mellem har fået 0,75dl vand og så fx 12g speltmel og 12g rugmel)

 

TIP: Gider du ikke starte en surdej op selv, har jeg hørt at Meyers bagerier (i København, i hvert fald) giver surdej væk gratis, hvis man kommer med sin egen beholder. Det koster vist nok 20kr hvis man ikke har sin egen med.

 

Planen er at have en bolleopskrift klar til på onsdag, så du kan bage boller lørdag morgen. Den lørdag har jeg travlt med at hoppe i hvid kjole, gå i takt til musik og huske at sige ja på de rigtige tidspunkter på egne, og min datters, vegne.

Måske disse indlæg også er noget for dig?

Del dine tanker her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 Kommentarer