Om mælkeprodukter og hud

mejerifriperiodeJeg skylder vist en update på min mejerifri-lchf periode – den kommer her! Jer, der følger med på Instagram har måske lagt mærke til, at der pludselig er kommet ost på tallerkenen igen – efter ca. 4 uger uden skyggen af mælkeprodukter..
.. eller faktisk stegte min kæreste bøffen i smør én dag og jeg har også indtaget økologisk leverpostej, og først bagefter set på pakken, at den indeholdt mælk. Men herregud, all in all mejerifri-LCHF i 4 ugers tid.

Måske har du læst mine indledende overvejelser før perioden og ved at min motivation for at udelade mejeriprodukterne, var dårlig hud på især ryggen, og skæl.

Har det så haft en effekt på hud og hovedbund?
JA, det har det (hurra!). Der gik i hvert fald 3 uger før jeg kunne se en reel bedring ift. huden. I skrivende stund er min ryg flottere end den har været LÆNGE! Der er en helt klar forskel, og jeg er sikker på, at det skyldes den mejerifrie kost. Jeg vil dog sige, at jeg også har spist mindre chokolade end før den mejerifri periode – men jeg har aldrig tænkt, at der skulle være en sammenhæng mellem chokoladeindtag og hud.
Hovedbunden er også lidt bedre – tror jeg nok. Det er lidt svært at huske hvor træls den var inden.
Hverken hud eller hovedbund er helt perfekt, men betydeligt bedre!!!

Hvordan med vægten?
Fuldstændigt den samme. Jeg har været på – 0,5 kg, men vægten var præcist den samme efter de 4 uger som før. Centimetermålet er også uændret.

Har det været hårdt at undvære mejeriprodukterne?
Måske har du læst min update efter 2 uger på mejerifri-LCHF, måske ikke.
I hvert fald skrev jeg her, at det faktisk ikke havde været særligt svært at undvære mejeriprodukterne. Jeg havde en oste-cravings-krise omkring uge 3, men jeg har for alvor fået øjnene op for hvor meget lækker mad, der kan laves uden mejeriprodukter. Selv pesto smager godt uden parmesan! Ikke desto mindre gør mejeriprodukter LCHF-mad mere varieret (= sjovere) og derfor har jeg valgt at invitere ost og smør tilbage i køleskabet.
Jeg starter forsigtigt ud og har primært købt gede- og fåreost .. men det er skønt at spise ost igen, for ikke tale om at stege mine æg i smør!!
Jeg planlægger at holde mig til de mejeriprodukter, der indeholder mindst laktose. Det betyder at fx creme fraiche og hytteost er ude lige nu – og indtaget vil formentlig holdes på et minimum fremover. Mit håb er, at huden accepterer ost og smør – og så må det andet holdes til særlige lejligheder.

Hvis ikke huden er glad for smør og ost, så ryger osten ud som det første. Smør må kunne lade sig gøre – ellers må det blive ghee.
Selvom jeg helst vil beholde alle mejeriprodukterne – fordi jeg ELSKER dem – så tror jeg på, at når nogle fødevarer giver en eller anden form for symptomer, så er det nok fordi kroppen prøver at fortælle én noget. Hvis jeg får dårlig hud af (nogle) mejeriprodukter, så må det være fordi det ikke er godt for min krop.Har du lyst til at se mine madplaner for perioden, kan du se dem her:

Madplan uge 1
Madplan uge 2
Madplan uge 3
Madplan uge 4

Måske disse indlæg også er noget for dig?

Del dine tanker her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

8 Kommentarer

 • SVAR

  Hej 🙂 tak for en skøn blog og alle de dejlige billeder på instagram! Jeg vil bare lige spørge lidt ind til det, som du skriver til sidst med at du vil bruge produkter med lav laktose og derfor ikke kan få creme fraiche – men hvis det kun handler om laktosen, så findes der da laktosefri creme fraiche på 10% og 38%? Som laktoseintolerant har det været dejligt at følge din mælkefrie periode 🙂 mvh Birgitte

 • SVAR

  Hej Anne,
  Tak for update på mejerifri måned hos dig. Når du skriver dårlig hud og skæl, så frygter jeg lidt for mine mejeriprodukter. Når det er sagt kan jeg nemlig også se lidt bedring i min efter nedskæring i de bløde oste, creme fraiche o.lign. Egentlig også ost generelt, men jeg vil bare gerne have det i min madlavning, da den bliver meget sjovere med dem i kosten.
  Er dog her efter snart tre uger på striks LCHF ikke så fortrøstningsfuld mht. de der bukser… Prøver at mane til ro og være tålmodig, men det ligger ikke til mig…
  Nu går vi snart ombord i rigelige mændger bearnaise, for det kan 'redde verdenen' i hvert fald for en aften.
  Glæder mig til at møde dig.
  KH
  – frk. sveske

 • SVAR

  Jeg så det foto du lagde op på IG igår – og jeg kan virkelig genkende det du skrev omkring at bukserne "plejede at passe". Jeg har et par virkelig lækre jeans, som jeg købte i december og de passer IKKE i øjeblikket – det er så øv!
  Jeg er i øvrigt all in på at drunke bukse-sorgerne i bearnaise i morgen 🙂 Glæder mig også til at møde dig!
  KH – og vi ses imorgen (!!)
  Anne

 • SVAR

  Tusind tak for en dejlig besked!! Det glæder mig rigtig meget, at du kan lide billederne 🙂
  Så vidt jeg har læst, så er det luskede, at de laktosefri produkter slet ikke er laktosefri – men er tilsat det enzym som laktose-intolerante ikke selv producerer. Jeg har dog ikke overvejet om laktose-intolerance kan vise sig i dårlig hud – altså at det på den måde, kan være et udtryk for at jeg mangler det enzym til at nedbryde laktose. Hm.. Det kan være jeg lige skal google ved lejlighed!
  Rigtig god weekend og dejligt at du læser med,
  KH
  Anne

 • SVAR

  Synes, det lyder helt fantastisk, hvis du har fundet en måde at få sundere hud på. Mht din kommentar "ikke mener, at der er en sammenhæng imellem chokoladeindatg og hud", så er min erfaring, at da jeg ammede min søn for efterhånden 14 år siden, og spiste pænt meget mørk chokolade i starten af denne ammeperiode, oplevede jeg, at hans børneeksem eskalerede voldsomt – og da jeg så stoppede med chokoladen – vejledt af sundhedsplejerske (og det var hårdt, for jeg var faktisk afhængig af mit choko-fix 😉 ) så bedredes hans hud tydeligt. Bedste hilsener fra Lene

 • SVAR

  Tak for din kommentar – det er virkelig spændende hvordan det mor indtager, kan påvirke barnet gennem mælken! Jeg fik et tip på Instagram om at citrusfrugter også kan påvirke huden i negativ retning. Spændende område! Jeg vil helt sikkert have din kommentar i baghovedet i perioder, hvor der ryger lidt for meget mørk chokolade ned : )
  KH og god weekend
  Anne

 • SVAR

  Det er godt nok et spændende eksperiment, du har haft gang i. 🙂 Men jeg kan godt forstå, at du nok alligevel har lyst til at invitere osten og smørret indenfor igen. Jeg synes, at de er det sværeste at undvære. For mit vedkommende, der er det alligevel begrænset, hvor tit jeg egentligt mæsker mig i cremefraiche og græsk yoghurt?
  Men jeg tror tit, at det er det der med at tænke i andre baner, der kan være en udfordring? For mad uden mælkeprodukter, kan jo smage nøjagtig lige så godt. Men det er bare så nemt, lige at række ud efter osten eller fløden, lige til at spiffe maden lidt op.. 😉

  Og så lige en helt anden kommentar mht. din hovedbund. Jeg døjede rigtig meget med min hovedbund, som til tider blev sådan helt eksemagtig. Men efter jeg begyndte at bruge Philip B. Anti-Flake relief, så mærker jeg intet til det. Faktisk skifter jeg nu mellem den og den almindelige Peppermint og avocado. Og mit hår har aldrig haft det bedre (bortset fra, at jeg er blevet mere tyndhåret, efter skiftet til LCHF! Gisp! :/)

  KH. Katrine

 • SVAR

  Jeg oplever faktisk, at det tager overhånd når jeg spiser mejeriprodukter som fx hytteost, fløde og cremefraiche – jeg kan simpelthen ikke lade det være, hvis det først er i køleskabet 🙂

  Tusind tak for tippet med hensyn til hovedbunden! Det vil jeg gå videre med!! Jeg tabte også enorme mængder hår i næsten et halvt år efter, jeg lagde kosten om til LCHF = meget mere tyndhåret end tidligere. Jeg har dog (heldigvis!!) en hel masse nye hår, der er på vej.
  Har du fældet og hvor længe?
  KH til dig og rigtig god søndag,
  Anne