Ønskeliste til fødslen..

vandrejournalJeg har efterhånden læst tilpas mange fødselsberetninger til at vide, at det på ingen måde er muligt at forudse en fødsel. Alligevel har jeg gjort mig nogle overvejelser og sammenfattet dem i en ønskeliste til jordemoderen.
Indledningsvist havde jeg skrevet “jeg har følgende ønsker til min fødsel” som overskrift, men blev så inspireret af en andens liste på nettet. Den liste indledtes med “Kære jordemoder” og det virker bare meget rarere for øjnene synes jeg. Derfor er det blevet mere et brev til jordemoderen end en liste.
Listen ligger nu klar i min pænt slidte vandrejournal sammen med info-arket om Smertefri Fødsel – teknikkerne.

________________________________________________________________


Kære jordemoder


– Jeg er mest tryg, hvis du vil informere os grundigt undervejs.


I forbindelse med ve-arbejdet

– Jeg har trænet teknikkerne fra Smertefri Fødsel og ønsker støtte til laboro-vejrtrækning og afspænding i kæbe, skuldre og hænder under veerne.

– Jeg ønsker stille musik og ellers ro under veerne.


– Jeg vil meget gerne i fødekar, hvis muligt.


– Jeg ønsker som udgangspunkt at bruge vand, akupunktur og lattergas som smertelindring. Bliver jeg forpint vil jeg gerne have medicinsk smertelindring!


I forbindelse med selve fødslen

– Jeg ønsker ikke at føde på ryggen og vil gerne støttes til andre fødestillinger.

– Jeg ønsker som udgangspunkt ingen klip.


– I pressefasen vil jeg gerne “gispe hovedet ud” og støttes i dette.


– Jeg ønsker at navlesnoren først klippes, når pulsen er ophørt.


________________________________________________________________


Er det noget vigtigt jeg har glemt eller noget, der måske virker helt tosset, er kommentarer meget velkomne!

Måske disse indlæg også er noget for dig?

Del dine tanker her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

6 Kommentarer

 • SVAR

  Hvor i landet skal du føde? På Hillerød og Herlev bruger de HOPE-håndgrebet, når babys hoved er ved at komme ud: dvs. du skal ligge på ryggen, og jordemoderen holder med al sin kropsvægt hovedet inde. Det er for at nedsætte risikoen for bristninger, men for det første er det ikke det smarteste i verden at føde på ryggen (det ved du vidst også fra Smertefri Fødsrl-info, gætter jeg på?), og for det andet kan det føles enormt ubehageligt for dig (og muligvis også for baby, who knows?). Selv hvis du er i et godt flow, bruger teknikkerne og føler tillid til din krops fødevarer, kan du, når du når til det hér håndgreb, føle dig slået hjem. "That's it, nu tager jordemoder her lige over og sørger for, at hovedet bliver født rigtigt". Så der er både et fysiologisk og psykologisk aspekt i det, som kan være problematisk.

 • SVAR

  Åh, og en sidste vigtig ting: huen. Den hue, som baby får på lige efter fødslen. Der er rigtig god grund til at takke nej til den. Det bedste for baby er at ligge hud mod hud hos dig – det styrker faktisk nedløbsrefleksen, hvis du kan snuse til din baby. Jeg har lige skrevet sammen med en nyuddannet jordemoder, der i sin bachelor gennemtrevlede al evidens for, hvorfor den hue bliver puttet på. Resultatet var, at den ikke er nødvendig. Det ser sødt ud, bevares, og det er blevet gjort længe, men af grunde, der ikke kan bakkes op af videnskaben. Det hedder sig, at baby mister al kropsvarme gennem hovedet, og derfor er huen et must. Jordemoderen fortalte mig, at al forskning peger på, at hvis barnet bliver født i et rum med stuetemperatur (ikke en kold operationsstue), holder det allerbedst varmen ved at ligge hud mod hud på sin mor med en dyne på. Moren er den bedste varmeregulator! Så hvorfor gå glip af lækker nyfødt-duft, der endda hjælper på nedløbsrefleksen? Myten lever derude på hospitalerne, men nu har du dine facts i orden 😉

 • SVAR

  Hvad med "Jeg vil gerne vente med at blive syet til efter de to første timer, hvis bristningen ikke bløder". Der er enormt mange, der bliver syet lige efter fødslen, fordi jordemoderen har travlt, men der er det vigtigt at prioritere sig selv højest: De to første timer efter fødslen er du høj på alle de gode tilknytningshormoner, og hvis du bliver forstyrret af ærgerlige rutiner (også fx at veje og måle baby) inden for dette tidsrum, bliver der fucket med de hormoner. Som mor til en helt ny baby, er det allerbedste for både tilknytning og amning at ligge hud til hud og bare VÆRE. Smerten ved at blive syet fjerner fokus. Og det er så ærgerligt at tage baby væk for at blive målt og vejet, når baby bare har brug for DIG. Det andet kan sagtens vente.

  Overvej også, om du vil lade baby stikke med K-vitamin. Alternativet er at give baby en dråbe af K-vitaminet med den pipette, der følger med i hospitalets indpakning. Igen: Hvorfor forstyrre det her hellige øjeblik ved at påføre baby smerte, når det lige så godt kan gives som dråbe? Det kræver kun, at du køber K-vitamin-dråber til hjemmet, for baby skal have én dråbe ugentligt de første tre måneder.

  Du kan også overveje syntocinon-sprøjten, som du bliver tilbudt efter fødslen. Syntocinon får alle dine gode tilknytningshormoner til at dale, og det er ærgerligt at modarbejde det unikke peak af lykkehormoner, der er så gavnligt for etablering af amning og den første tilknytning. Sprøjten bliver givet præventivt, for kun ganske få får brug for den: Nemlig hvis de bløder for meget. Alternativet er ganske simpelt at se det an: Hvis blødningen er helt fin, slipper du for de forstyrrende hormoner. Hvis du begynder at bløde meget, får du bare sprøjten. Det er helt almindelig procedure blandt mange privatpraktiserende jordemødre.

 • SVAR

  Mahako, hvor ville jeg gerne have set din kommentar inden fødslen – så ville jeg helt sikkert have skrevet det hele på. Jeg fødte vores lille pige d. 5/2 om aftenen og på sygehuset – under fødslen – sagde jeg ja til hele pakken. Der gik dog noget tid før jeg blev syet (men nok ikke mere end en halv time) og der gik et par timer før baby blev vejet og målt.
  Jeg vil huske det du har skrevet til næste barn!
  KH Anne

 • SVAR

  Jeg fødte på OUH i Odense og jeg lå på ryggen – selvom jeg havde frabedt mig det på min ønskeliste. Helt ærligt, så overtalte jordmoderen mig til det da hun bedst kunne støtte mig, ift. at undgå bristninger, på den måde. Men jeg bristede nu altså alligevel. Jeg tror at jeg som 2.gangsfødende vil holde mere på mine egne overbevisninger.
  KH Anne

 • SVAR

  […] ikke tilfældet i denne fødsel. Jordmoderen gør fødelejet klar og selvom jeg har skrevet (på min ønskeliste) at jeg ikke vil føde på ryggen, gør jeg som jordemoderen foreslår, da hun mener at det er den […]