Hvorfor GAPS og lidt om usynlig sygdom..

Sådan kan en hurtig morgenmad/frokost på GAPS se ud: avocado, rød peber, oliven, surkål og et stykke kold omelet med grønkål, peberfrugter og bacon.

Sidste år udkom den første bog om GAPS (affiliate link) på dansk, men min fornemmelse er at GAPS fortsat er ret ukendt. GAPS står for Gut and Psychology/Physiology Syndrome og er en protokol over, hvad man skal spise for at hele sin utætte tarm.

Sådan én har jeg. Jeg tror, at hvis man ser mig på afstand, så ser jeg nogenlunde sund ud. Jeg er normalvægtig og de mørke rande under øjnene kommer af at have en vidunderlig lille pige på lidt over 1,5år. Som jeg stadig ammer. I øvrigt.

På indersiden ser tingene dog ikke helt så naturlige eller normale ud. Jeg har det, der kaldes PCO (polycystiske ovarier) og jeg har tilsyneladende en utæt tarm – det fortæller min hud mig ved at flippe ud når jeg indtager mælkeprotein. Dernæst har jeg enormt mange spændinger i kroppen – der rækker ud over de ‘typiske’ myoser i skuldre og ryg.

Jeg kan ind i mellem godt få følelsen af, at jeg prøver at gøre mig selv og andre syge eller mindre raske end vi er. Det er ikke desto mindre sandt, at næsten alle jeg kender døjer med helbredet på den ene eller den anden måde. Det kan fx være allergi, astma, overvægt og autoimmune sygdomme.

Som psykolog arbejder jeg en del med accept. Af det vi ikke kan ændre. Tab og lignende ulykkelige livsbegivenheder kan vi ikke ændre eller undgå. Men jeg bliver mere og mere overbevist om, at nogle af de forhold, som vi tror er uden for vores påvirkningskraft, ikke er det. Jeg havde i hvert fald forliget mig med, at jeg aldrig ville komme til at spise mælkeprodukter igen (og hvis jeg lyttede til min gynækolog ville jeg i øvrigt også se PCO som irreversibelt). Men så stødte jeg på GAPS, der har til formål at hele en utæt tarm. Samtidig er GAPS-mad generelt meget blodsukkervenligt, og derfor håber jeg, at det vil have en positiv effekt på hormonerne også.

I lidt over tre uger har jeg i bedste GAPS-stil drukket fond, spist probiotika/mælkesyregæret grønt og undgået sukker og korn hver dag. (Det værste at undvære er den mørke chokolade!).

Jeg ved ikke om det lykkes, men det er min hensigt at hele min tarm, at søge hormonel balance og slippe spændingerne i kroppen. Hvis du har lyst, er du mere end velkommen til at følge med i processen.

 

Måske disse indlæg også er noget for dig?

Del dine tanker her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *