Digital Detox: Tag en elektronik-fri dag!

digitaldetox

Hvad er det sidste du gør inden du skal sove og det første du gør om morgenen når du vågner?

Hvis svaret er, at du giver din partner et kys – så er jeg fuld af beundring!

Jeg tror at det, for rigtig mange, er blevet en heftig vane at gribe telefonen og tjekke de sociale medier lige når øjnene åbnes – og inden de lukkes.

Inden Augusta gjorde jeg det samme, næsten hver eneste morgen og aften.

Post-Augusta, kan jeg for alvor mærke hvor afhængig jeg er. Min afhængighed handler især om at kunne tjekke ting lige når jeg får idéen. “Hvordan laver man mon iste med friske ferskner?” eller “Hvor mange klienter har jeg nu i morgen” – med det samme har jeg telefonen i hånden og er på vej til at søge. Det er en ualmindelig irriterende vane, når man har den yndigste lille pige liggende foran sig.

Derfor har jeg nu lyst til en elektronikfri-dag. Hvornår det lige skal være, har jeg ikke fundet ud af endnu. Der er arbejde og en snarlig ferie til Berlin i vejen. Måske det faktisk vil være passende en af dagene i Berlin. For mig indebærer en sådan elektronik-detox-dag udslusning af følgende daglige handlinger:

 • Ikke at tænde tv’et om morgenen og lade det køre i baggrunden om formiddagen
 • Ikke at tjekke mails, blogge eller lave regnskab på computeren
 • Ikke bruge telefonen til at sms’e eller ringe fra
 • Ikke tjekke de sociale medier på telefonen eller computeren
 • Ikke tænde tv’et om aftenen

Sidste år (eller var det forrige?) var der flere bloggere, der kørte digital detox i juli. Det var ret sejt – og får egentlig mit lille eksperiment til at virke lidt uambitiøst.

Har du prøvet noget lignende – eller har du mon lyst til at være med?

Måske disse indlæg også er noget for dig?

Del dine tanker her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

5 Kommentarer

 • SVAR

  Jeg gjorde det sidste år i juli, og det var tankevækkende og lærerigt. Og forbavsende nemt. Mest af alt husker jeg det dog som ensomt. Det føltes som om alle andre sad med snuden i deres smartphone hele tiden, og jeg sad der og kiggede rundt på dem. Hvis meningen er at få mere nærvær i familien, vil jeg anbefale at have resten af flokken, inkl. manden (!!) med på idéen.

  I år lukker jeg ikke 100% i juli, men især det meningsløse, kedsomhedssurfing vil jeg gerne have udryddet. Og så aftenstimulansen, som jeg kan mærke nogle gange påvirker min evne til at falde til ro. Det er dumt.

  I øvrigt gik jeg ikke 100% offline sidste år. Det var kun social media, jeg lukkede for. Jeg søgte stadig på nettet, læste nyheder, ebøger etc. Det var den sociale del, jeg trængte til pause fra især.

  Glæder mig til at høre om dit projekt 🙂

  • SVAR

   Det kunne jeg godt forestille mig. Det med ensomhed. Hvis en af os herhjemme ligger mobilen væk en aften, er det allerede dér meget tydeligt hvor meget den anden kigger i telefonen. Det er så træls, så god pointe – det med at få manden med på idéen!
   I øvrigt – det gør mig så glad at du kigger forbi! Tak for det!
   KH
   Anne

 • SVAR

  Jeg har gjort det ind i mellem når jeg er taget op til min mor som bor på et dejligt landsted. For få år siden havde hun ingen computer og internet og det nød jeg. Når jeg er deroppe med min mand og min datter, ved jeg at de vigtigste i mit liv er omkring mig så jeg behøver faktisk ikke min telefon. Sætter den på fly oftest(så jeg evt. kan tage et billede), men laver den mest bare ligge ovenpå. Og det gør jeg flere dage i træk. Om aftenen slår jeg lige fra og tjekker sms og svarer på det mest nødvendige, men ellers ikke. Jeg kan godt finde på at se en film om aftenen hvis vejret er dårligt, men det er sammen med de andre og som hygge og afslutning på en lang dag. Jeg kan mærke at jeg trænger til det igen snart. Jeg er rigtig meget på. Men oplever desværre også at min mand er utroligt meget på og det irriterer mig ekstra meget når jeg selv ikke er PÅ. Han er ikke interesseret i at lade være. Men jeg nyder SÅ meget at jeg pludselig får mere tid og efter noget tid begynder at gå igang med noget kreativt. Jeg SER mere hvad der er omkring mig, bliver mindre stresset og får meget mere overskud til at lave ting på børneniveau som tager længere tid. Jeg har overvejet meget at få en trykknaptelefon. Evt. en som ekstra som jeg bare kan gå over til ind imellem..

  • SVAR

   Hvor lyder det bare som en fantastisk oase! Hvor er I heldige!
   Sådan et sted drømmer jeg om. Faktisk drømmer jeg lige nu om hus og en kæmpe have med høje træer og nyttehave. ÅH!
   Tænk at kunne sætte sig derud om morgenen med en kop te.. SUK!
   KH
   Anne

 • SVAR

  […] 7 måneder skulle der gå, fra jeg skrev DETTE indlæg og planlagde en dag uden elektronik, til jeg rent faktisk gjorde […]