Brug din surdej: Det perfekte surdejsrugbrød

rugbrød

Indeholder affiliate links

Alt for længe købte jeg økologisk rugbrød, i dyre domme, hos den gode bager i Nørregade. Så begyndte jeg at bage selv – og det med stor succes! Der var bare ét problem. De opskrifter, jeg fandt passede ikke til den Eva Trio – rugbrødsform jeg har. Brødene nåede kun halvt op i formen – og jeg måtte bage hele tiden.

Første gang jeg prøvede, lykkedes det mig at lave et helt perfekt rugbrød, der smager genialt – og ligner brødet fra bageren.

Har du ikke en surdej? Så start i dag – se HER hvordan. Det tager kun en lille uges tid, så er du klar til at bage surdejsboller og lækkert rugbrød!

 

Det skal du bruge:

Kerner:

500ml vand

170g knækkede rugkerner

120g solsikkekerner

130g græskarkerner

50g sesamfrø

 

Fordej:

4dl surdej

2dl vand

335g rugmel

 

150g rugmel

25g havsalt

 

Fremgangsmåde:

DAG 1

Start om aftenen og frisk din surdej op ved at røre 1,1dl vand i den, sammen med 18g rugmel og (fx) 18g hvedemel. Du skal bruge ca. 4dl surdej til brødet her og vurderer du, at du har mindre end det, så tilsæt 2,2dl vand og 36g+36g mel aftenen inden.

DAG 2

Om morgenen røres en fordej af 4dl surdej, 2 dl vand og 335g rugmel sammen i en skål – dejen skal være meget fast.

Rør alle kerner og frø sammen med vand i en anden skål.

Dæk begge skåle godt med film og et viskestykke og lad skålene stå 24timer på køkkenbordet.

DAG 3

Næste morgen røres begge skåles indhold godt sammen med salt og de sidste 150g rugmel. Hæld dejen i din Eva Trio – rugbrødsform og lad den hæve til kanten (det tager ca. 2-3timer).

Bag rugbrødet i ovnen ved 180 grader (alm. ovn) i 2 timer.

Lad brødet køle helt af inden du spiser af det – endeskiven smager guddommeligt med koldt smør på!

 

HUSK! at tilføre nyt vand og mel til din surdej.

Måske disse indlæg også er noget for dig?

Del dine tanker her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 Kommentarer