Brug din surdej: Det perfekte surdejsrugbrød
Indeholder affiliate links
Alt for længe købte jeg økologisk rugbrød, i dyre domme, hos den gode bager i Nørregade. Så begyndte jeg at bage selv – og det med stor succes! Der var bare ét problem. De opskrifter, jeg fandt passede ikke til den Eva Trio – rugbrødsform jeg har. Brødene nåede kun halvt op i formen – og jeg måtte bage hele tiden.
Første gang jeg prøvede, lykkedes det mig at lave et helt perfekt rugbrød, der smager genialt – og ligner brødet fra bageren.
Har du ikke en surdej? Så start i dag – se HER hvordan. Det tager kun en lille uges tid, så er du klar til at bage surdejsboller og lækkert rugbrød!
Det skal du bruge:
Kerner:
500ml vand
170g knækkede rugkerner
120g solsikkekerner
130g græskarkerner
50g sesamfrø
Fordej:
4dl surdej
2dl vand
335g rugmel
150g rugmel
25g havsalt
Fremgangsmåde:
DAG 1
Start om aftenen og frisk din surdej op ved at røre 1,1dl vand i den, sammen med 18g rugmel og (fx) 18g hvedemel. Du skal bruge ca. 4dl surdej til brødet her og vurderer du, at du har mindre end det, så tilsæt 2,2dl vand og 36g+36g mel aftenen inden.
DAG 2
Om morgenen røres en fordej af 4dl surdej, 2 dl vand og 335g rugmel sammen i en skål – dejen skal være meget fast.
Rør alle kerner og frø sammen med vand i en anden skål.
Dæk begge skåle godt med film og et viskestykke og lad skålene stå 24timer på køkkenbordet.
DAG 3
Næste morgen røres begge skåles indhold godt sammen med salt og de sidste 150g rugmel. Hæld dejen i din Eva Trio – rugbrødsform og lad den hæve til kanten (det tager ca. 2-3timer).
Bag rugbrødet i ovnen ved 180 grader (alm. ovn) i 2 timer.
Lad brødet køle helt af inden du spiser af det – endeskiven smager guddommeligt med koldt smør på!
HUSK! at tilføre nyt vand og mel til din surdej.
[…] den her frokost-bombe er mætheden dog rigtig god. Den kan spise som jeg gjorde her, eller oven på rugbrød. Det vil også være virkeligt […]
[…] 2 skiver rugbrød (gerne et godt hjemmebagt et) […]