3 tegn på mælkeallergi: Reagerer du på mælk?

mælkeallergiFotoet ovenfor viser de enormt lækre bryllups- /dåbskager fra vores begivenhedsrige dag i maj. I dag handler det ikke om dagen – og egentlig heller ikke om kagerne – men om det de indeholder: Mælkeprodukter – og det mælk kan gøre ved os!

Jeg starter lige et andet sted. I forrige uge var Augusta, jeg og mødregruppen til mad-oplæg hos sundhedsplejersken. Jeg anede ikke at Sundhedsstyrelsen anbefaler at alle babyer – ALLE! – får modermælkserstatning i deres mos og grød fra de er 6 måneder. Hvor mærkeligt er det lige? Argumentet fra vores SP var, at modermælk ikke er næringsrigt nok efter de 6 måneder. Alligevel anbefaler man amning til minimum 1årsalderen. Og gerne længere. Det er så besynderlig en anbefaling, at der næsten går konspirationsteori i den for mig.. Modermælk er jo gratis…

Nåh. Erstatning er jo en fantastisk opfindelse, men når jeg kan give A min mælk, så får hun altså ikke erstatning. Mælkeallergi runs in the family og selvom apoteket sælger en udgave hvor komælksproteinet er spaltet, så er jeg ikke fan – når et naturligt alternativ er en mulighed. Endda et, der er specielt beregnet til hende.

Jeg har vidst at jeg har mælkeallergi – dvs. reagerer på kasein/mælkeprotein – i over to år. Hvor ville jeg ønske, at jeg havde fundet ud af det noget før! Derfor kommer her tre tegn, som jeg kender til fra mig selv eller mine nærmeste. Måske du også oplever et af følgende symptomer?

 


1. Uren hud

Du har hudproblemer. På hagen, i panden, ved tindingerne, på halsen, på brystet eller ryggen.

2. Du er kronisk forkølet

Næsen løber ofte eller føles stoppet. Også om sommeren. Det kommer typisk ret hurtigt efter at have indtaget mælkeprodukter.

3. Du tror du er ved at blive syg – altid

Vågner ofte med kriller i halsen om morgenen. Men det udvikler sig ikke rigtigt og forsvinder måske i løbet af dagen.


 

Jeg oplevede enormt stor forskel efter bare 1 måned uden mælkeprodukter! Har du lyst til at læse mere om min mejerifri periode tilbage i LCHF-dagene, finder du indlægget om mine indledende overvejelser HER samt update 1 HER (efter 14 dage), update 2 HER (efter 1 måned) update 3 HER (efter 3-4 måneder) og update 4 HER (ca. 1 år efter).

Måske disse indlæg også er noget for dig?

Del dine tanker her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

18 Kommentarer

 • SVAR

  Er lidt nysgerrig på om du så “kører” mejerifrit nu og hvordan det fungerer? Det kunne jeg ikke lige lure ud fra indlægget. ☺️
  Har i øvrigt brugt din mejerifrie madplaner rigtig meget, tak for det. Synes det er så vanvittig svært at få nok fedt uden mejeriprodukterne…

  • SVAR

   Kære Julie
   Hvor er det fedt at høre – tusind tak fordi du skriver en kommentar! Ja, jeg kører fortsat mejerifrit. Bortset fra smør, for det reagerer jeg nemlig ikke rigtigt på.
   Da mælkeprodukterne røg ud, røg kornet lidt ind igen. Det er enormt svært at holde gejsten på en kost uden mælk og korn – i hvert fald for mig. Lige nu fungerer det rigtig godt med grønt, frugt, kød, fedt og lidt brød og gryn ind i mellem. Spiser jeg mælk reagerer min hud ret prompte.
   KH
   Anne

  • SVAR

   > det er mig, der takker. Jeg har ganske sikkert også mælkeallergi, min hud reagerer i hvert fald på det. Det har jeg så kunne leve med fordi jeg ELSKER ost og fløde osv. MEN nu ammer jeg så min søn på 8 mdr. og jeg mistænker mejeriprodukterne at drille hand mave en smule. Øv. Det skal han i hvert fald ikke bøvle med, fordi jeg har særlige oste-behov. :-/
   Og vender altid tilbage til din blog når jeg har mejerifrie perioder. Så fedt.

   • SVAR

    Det er så dejligt at høre – det sidste altså:)! Det med din søn er bare rigtig træls. Jeg håber at det hjælper med en mælkefri periode.
    Jeg synes det var hårdt at undvære i starten. Men nu, hånden på hjertet, så bliver jeg faktisk lidt skuffet når jeg endelig spiser mælkeprodukter. Jeg havde ikke troet det var muligt, men jeg synes ikke at det smager så godt som det gjorde en gang.. Vildt!

 • SVAR

  Hejsa!
  Jeg tænkte på om du ville lave et indlæg omhandlende hvilke produkter du køber fra http://www.buywholefoodsonline.co.uk?

  • SVAR

   Kære Camilla
   Tak for din dejlige kommentar. Det vil jeg meget gerne! Jeg har faktisk et sådan indlæg på blogindlæg-idélisten, så det er bare lige med at få det kreeret. Det gør jeg snarest!
   KH til dig,
   Anne Mette

 • SVAR

  Spændende indlæg 🙂
  Tænker på om du også reagerer på får/gede mælkeprodukter??

  • SVAR

   Det er jeg ret overbevist om at jeg gør! Jeg har ikke testet det 100% – men jeg får småkriller i halsen de gange jeg har prøvesmagt. ØV! JEg elsker ellers gedeost! Kan du spise den type mælkeprodukter?
   KH til dig,
   Anne

   • SVAR

    Ja .. Umiddelbart går det meget godt med min manchego fest 🙂 Jeg reagerer klart med bumser i ansigtet når jeg spiser især ko mælksost… Ikke så meget på fløde og andet lavkaseinholdigt. Mærker intet til den slags på hverken ged eller får – lucky me !

 • SVAR

  Ikke så relateret, men kender du BLW som tilgang til overgangskost i stedet for skemad?
  Når det kommer til amning og overgangskost har jeg ikke ret meget til overs for de fleste SP’er, men der findes givet vis enkelte fornuftige derude 😀

  • SVAR

   Jeg har faktisk ønsket mig nogle bøger om BLW (til min fødselsdag inden længe) for at lære lidt mere om det. Jeg tænker heller ikke umiddelbart at følge SP’s råd i den forbindelse :). Vores situation kompliceres lidt af, at jeg er startet lidt op med at arbejde og kommer til at arbejde to dage om ugen i efteråret. A vil ikke tage min mælk i flaske og jeg tænker derfor, at det måske kan være hensigtsmæssigt med skemad (mos) – så hun får noget der mætter lidt, mens jeg er væk. Men beslutningen er ikke taget. Kører I BLW?
   KH til dig,
   Anne

   • SVAR

    > Jep, jeg har brugt BLW til begge drenge, 3,5 år og knap 11 måneder. Jeg elsker det, det er så nemt og uden dikkedarer – de spiser og undersøger det de vil og så toppes der op med mors mælk for resten. Fuldstændig ustresset og det føles ufatteligt rigtigt 😀

    Jeg ved at den danske bog ikke anbefaler BLW hvis man starter tidligt på arbejde, men den oprindelige engelske nævner det slet ikke som et problem. De fleste børn opfører sig anderledes når mor ikke er der, så det er bestemt ikke sikkert at det bliver et issue -> enten tager hun flasken eller spiser virkelig godt af den almindelige mad

    • SVAR

     Tak fordi du deler dine erfaringer!! Det lyder jo bare rigtigrigtig godt. Jeg glæder mig til at lære mere – måske jeg skriver et indlæg til bloggen om det på et tidspunkt.
     Rigtig god weekend til dig,
     KH Anne

 • SVAR

  Hej Anne
  Jeg tror ikke, der er noget bedre end modermælk det første år. Min ældste datter er allergisk over for frygtelig mange ting. Derfor blev der taget navlesnorsblod fra min yngste datter. Hun var i den allerhøjeste kategori til at udvikle allergi.
  Hun har kun fået modermælk det første halve år og det næste halve år lidt ud over modermælken, men intet med allergener, heller ikke modermælkserstatning. Hun har overhovedet ikke udviklet allergi. Og hun har bestemt ikke manglet modermælkserstatning.
  Som du siger, er modermælk designet til formålet – og så er det let – aldrig for koldt, for varmt, sur osv.

  • SVAR

   Hvor er det bare interessant!! På fødestuen, da Augusta kom til verden, sagde de at de ville tage den der blodprøve i navlestrengen – men de gjorde det ikke. Hmm. Det kunne ellers have været interessant at se.
   Tak fordi du deler og KH til dig
   Anne

 • SVAR

  […] Læs mere om det med mælk og hud HER! […]

 • SVAR

  Hej Anne

  Jeg har lige læst flere af dine indlæg om mælkefri LCHF, og det er virkelig interessant, at mælk og mejeriprodukter kan have så stor betydning for huden.
  Jeg går og pønser på en mejerifri periode for at se, om det har betydning for udviklingen af uren hud rundt om munden. Og du har så meget god inspiration her.

  Jeg vil høre, om du har ændret noget i forhold til dit indtag af mælkeprodukter, nu hvor du spiser mere “blodsukker venligt”?

  På forhånd tak

  Mvh Anette

  • SVAR

   Kære Anette
   Tusind tak for din kommentar.
   Hvor spændende med et projekt mejeri-fri!!
   Jeg har faktisk netop haft en periode med lidt hudbøvl, så jeg har smidt alle mælkeprodukter ud af kosten. Selv smør/ghee. Det giver bedring! Jeg oplever iøvrigt også at hvis jeg indtager sojaprodukter, så får jeg bøvl med huden (især hageområdet) og sukker (fx dadler mm.) skaber ballade i panden/tindingerne.
   Skriv gerne hvis du kaster dig ud i det – jeg mindes at der gik 4uger før jeg så bedring, og jeg har siden læst at der kan gå op til 8uger før mælkeproteinet kasein er helt ude af kroppen.
   Mange hilsner og god søndag til dig,
   Anne