2 håndfulde inspiration fra: Maria Vestergaard

mariavestergaardMaria Vestergaard har en virkelig dejlig madblog og en virkelig dejlig datter, som hun blogger om på mariavestergaard.dk. Selvom vores syn på sundhed ikke stemmer overens, finder jeg god inspiration i hendes madunivers af gode opskrifter og lækre fotos. Dernæst synes jeg at det er enormt hyggeligt at have besøg af en blogger, der også er bosat i Odense.

Velkommen, søde Maria!

 

Introduktion og syn på sundhed

Jeg er utrolig glad for, at må være en del af denne føljeton af inspiration på denne skønne blog. Lige når det kommer til sundhed er jeg nok stærkt miljøskadet både fordi jeg studerer medicin, men også fordi jeg har en far der er lektor i human ernæring, og som ofte udtaler sig i nyheder, aviser og tv-udsendelser om lige netop dette emne. Jeg tager ikke sundhed særlig højtideligt, og mener det er decideret usundt at lade sundhed få et religiøst udseende i vores daglige liv. Jeg spiser derfor både grøntsager og kage, og lade hellere min morgenmad består af yoghurt end skyr. 

 

1) JEG FØLER MIG SUND NÅR…

For mig er sundhed en helheds følelse. Det handler ikke (kun) om, hvorvidt jeg spiser hvide hvedeboller eller skyr til morgenmad. Det handler også om, følelsen af at være rask, at jeg ikke mærker forkølelse, eller anden ubehag i kroppen, og at jeg samtidig tænker og agerer positivt, og ikke bekymrer mig for meget, som mit ellers ængstelige sind til tider godt kan komme til. Jeg føler mig derfor aller sundest, når jeg får noget ud af min dag, får ordnet de daglige ting i hjemmet, får snakket med mine medmennesker, får leget med min datter (gerne uden for), når jeg laver hjemmelavet mad, og når jeg kysser min mand velkommen hjem. Jeg har i lang tid følt mig utrolig lykkelig, glad og fuld af overskud, på trods af, at jeg vejer over 10kg mere end jeg gjorde førhen. Jeg mener faktisk, at jeg var langt mere usund førhen, også selvom jeg motionerede mere og spiste langt mindre kage. Sundhed er bare så meget mere, end skyr og ingefærshots. Det er en helhed, og jeg føler mig faktisk sund!

 

2) DEN PERFEKTE MORGEN SER SÅDAN UD FOR MIG: 

Jeg er så privilegeret, at jeg stort set hver eneste morgen er vidne til den ”perfekte morgen”. Da jeg læser medicin og har meget få forelæsninger om ugen, så kan jeg selv flekse min tid som jeg og min familie bedst kan lide det. Det betyder at min datter og jeg sover ”længe” – eller til hun vågner mellem 6:30-7:30. Så laver vi enten morgengrød eller hendes absolut morgen-favorit-spise, spejlæg! Jeg drikker gerne to kopper kaffe inden for den første time, og alt imens vi dimser rundt og gør os klar, så leger, pludrer og synger vi sange. Jeg elsker vores morgener, og kl. er ofte først 9.00 før vi lander i vuggestuen.

 

3) JEG SYNES AT KOSTPYRAMIDEN ER… 

Den vi skal prøve på bedste evne at spise efter. Kostpyramiden er udarbejdet af sundhedsstyrelsen som er et team af de allermest kompetente inden for netop det område. Alle forskningsmæssige studier og kæmpe metaanalyser bliver grundigt gennemgået og i tilråd med de andre nordiske lande bliver der udarbejdet kostråd samt en kostpyramide pga. et kæmpe evidensgrundlag og forskningsmæssig konsensus. Hvis man vil spise sundt skal man derfor spise efter denne pyramide, og glemme alt om low-carb-high-fat, paleo, juicekure, og hvad de nu hedder alle sammen. Sundhed er nærmest blevet en religion for mange mennesker, og noget som alle udtaler sig om, uden egentlig at være uddannet til det. Man kan sammenligne det lidt med, at alle og enhver ikke sætter sig op i en flyvemaskine og flyver maskinen. Det gør kun piloter. På samme måde burde det kun være diætiser, læger, ernæringsfysiologer osv., der udtalte sig om ernæring.

 

4) HVIS PENGE IKKE VAR ET ISSUE..

Jeg er af den overbevisning, at de bedste penge er dem man selv har tjent og dermed arbejdet sig frem til. Penge har faktisk en stor betydning hos mig, og jeg finder en klar tilfredsstillelse i at tjene penge, og ikke mindst bruge dem. Hvis jeg pludselig var indehaver af uanede pengesummer, så tror jeg dog ikke, at min tilværelse ville ændre sig synderligt. Jeg ville stadig læse til læge, og jeg ville stadig blogge til langt ud på natten. Ting jeg dog ville ændre ville klart være, at skifte min cykel ud med en bil, ommøblere mit hjem med danske designer møbler, og spise sushi flere gange om ugen.

 

5) MIN YNDLINGSSPISE I ØJEBLIKKET ER… 

Skal jeg virkelig vælge? Jeg er blevet enormt glad for peanutbutter og ingefær. Noget jeg førhen ikke brød mig særlig meget om, og nu bruger jeg det i alle de sammenhænge jeg kan komme til. Derudover kan jeg få sådan nogle besynderlige madideer (nej, jeg er ikke gravid), som skifter ca. en gang om ugen. I denne uge har jeg hele tre gange spist en fuldkornstoast med ost, skinke og sennep. Det smager virkelig godt, og er hermed en anbefaling til alle jer derude!

 

6) MIN YNDLINGSKRYDDERURT ER…

Jeg er enormt glad for basilikum, men også karry bliver jeg nødt til at nævne. Jeg tror faktisk ikke, at jeg kan vælge! Basilikum er herlig frisk og pryder min vinteraltan så smukt, men karry (på trods af at det er et blandingskrydderi), så er det total uundværligt i mit køkken. Jeg kan ikke vælge! Ps hvis hvidløg var et krydderi, havde jeg valgt den. Jeg elsker hvidløg!

 

7) DEN OPSKRIFT, SOM JEG KAN I SØVNE ER…

LASAGNE! Vi spiser det virkelig ofte, og vi elsker det herhjemme. Jeg har simpelthen ikke tal på, hvor mange lasagner jeg har lagt sammen, men det er mange!

 

8) JEG ANBEFALER ANDRE AT LÆSE… 

Menes der skønlitterære bøger? Puha. Jeg ville ønske, at jeg var langt mere kulturel og litterær, men jeg har ikke læst en bog i årevis. Da jeg var yngre læste jeg utrolig meget, men efter jeg er begyndt på et så ”læsetungt” studie som medicin, så tager jeg ikke endnu en bog frem, når jeg kommer hjem efter en lang dag på læsesalen. Derfor tør jeg ikke anbefale andet end ”frøken Jensens kogebog”, som jeg fik da jeg flyttede hjemmefra af min elskede mormor. Den er uundværlig som nybegynder i et køkken, og af og til slår jeg stadig op i den. F.eks. forleden dag, da jeg skulle lave hyldebærsaft.

 

9) NÅR JEG BRUGER MADVARER TIL ANDET END MAVEFYLDE, BRUGER JEG…

Kokosolie! Jeg er så heldig at være mor til verdens skønneste spilopmager med det mest ustyrlige hår. Begge ting har hun arvet fra sin far. Da min datter er mulat, skal hendes hår plejes på en helt anden (og langt mere avanceret måde) end jeg er vant til. Hele hendes hår bliver blandt andet smurt ind i kokosolie hver eneste dag, for at krøllerne nogenlunde holdes på plads, og når vi engang imellem har tømt bøtten, så er det olivenolien der bliver brugt.

 

10) MIT BEDSTE TIP ER…

Endnu et svært spørgsmål! Jeg har mange gode, enkle og finurlige tips som jeg glædeligt deler ud af. Et godt tip jeg fandt ud af sidste weekend, da vi alle tre skulle holde filmaften var, at drikke cola af kaffekopper, og dermed lade vores kære datter være i den tro, at vi drak kaffe imens vi så Frozen sammen. Det var måske ikke det mest pædagogiske antræk, men cola kan tids nok blive en del af hendes kostpyramide.

 

Måske disse indlæg også er noget for dig?

Del dine tanker her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *